Един от коалиционните партньори на Продължаваме промяната“ - ПД Социалдемократи“, ще

...
Един от коалиционните партньори на Продължаваме промяната“ - ПД Социалдемократи“, ще
Коментари Харесай

Управляващите обсъждат ограничаване на броя мандати на кметовете

Един от съдружните сътрудници на „ Продължаваме промяната “ - ПД „ Социалдемократи “, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници.

Предложението се чака да бъде импортирано в Народното събрание доникъде на март, като задачата му е да се лимитират корупционните практики и така наречен „ феодализация “.

Мандатоносителите на Политическа партия - " Социалдемократи ", нямат нито един представител в Народното събрание, само че получиха 90% от държавната дотация за обединението, ръководена от Кирил Петков и Асен Василев. Партията взима малко над 4,8 млн. лева годишно.

Лидерът на „ Социалдемократи “ Елена Нонева заяви, представена от в. „ Сега “, че „ Продължаваме промяната “ ще предложи промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, които да бъдат прегледани от останалите ръководещи – Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Демократична България “.

„ Това е изцяло самодейност на ПД „ Социалдемократи “, тя е коментирана в границите на нашата коалиция на смяната, за което имаме поддръжката и на останалите членове на нашата коалиция “, споделя тя пред БНР. „ Идеята е да се лимитират мандатите на кметовете на общини и на региони, без кметовете на обитаеми места, а също и за общинските съветници “.

Очертават се две групи предложения – едната е кметовете и общинските съветници да имат най-много два поредни мандата, последвани от спиране. Според създателите на измененията това е „ по-мекият вид “, тъй като допуска възобновяване на кандидатирането след спирането.

По-твърдият е избираемостта да се лимитира до два мандата. Целта е да се прекратят корупционни практики и въздействия, става ясно от изказването на Нонева пред националното радио.

Във вторник полемиките ще бъдат финализирани преди дефинитивно внасяне на предлагането за промени. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи изборните права на претендентите.

„ До средата на идващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде разисквано в границите на обединението и към този момент да се търси законодателна смяна “, посочи Елена Нонева.

Депутатите, участващи в разискването, са били внимателни по отношение на измененията, написа в. „ Сега “. Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната “, който е ръководител на парламентарната комисия по локално самоуправление, е „ за “ концепцията, само че не бърза с изводите.

„ Аз персонално поддържам концепцията за мандатност, само че съм по-голям последовател на опцията да бъдат отзовавяни кметове и общински съветници. Въпросът е по какъв метод да става това. В България има голям проблем в локалната власт “, сподели той. „ Отзоваването на претенденти сме мислили да се вкара, когато има електронно гласоподаване, по този метод всеки един гласоподавател може да си смъкна доверието, обещано по време на избори и в случай че се стигне до висок % от страна на гласоподавателите, може да се стигне до отдръпване “, съобщи Ананиев.

Атанас Славов от Демократична България сподели, че е добре въпросът да се разиска от Комисията за промени в конституцията, с цел да се реши дали сходни ограничавания за мандатността биха могли да се оспорват пред Конституционния съд. Славов е член на краткотрайния парламентарен орган, който разисква промени в главния закон.

В България има доста образци за кметове на общини, които ръководят дълги години. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) е кметът на София с най-вече години на този пост – заема го от 2009 година насам. Златко Живков (СДС) е отпред на Община Монтана от 1999 година, а Хасан Азис е кмет на Кърджали от 2003 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР